torsdag 9 april 2015

Rädda påsken

Rädda påsken- ett sagoäventyr på Avdelningen Igelkotten
Våren 2015

Ännu en gång var vi förberedda på vårt uppdrag. Sedan mitten av mars när Kurres första brev kom hade vi förberett oss på att ta tillbaka de magiska fjädrarna som Kung Bore tagit från Påskharens fru.

Varje år sätter hon dem i det förtrollade påskriset för att signalera att påsken snart är här. När påsken kommer till skogen vet också alla djuren och varelserna i sagoskogen att det snart är vår. Kung Bore vill att det alltid ska vara vinter i skogen och i hans rike bor Svartalferna som nu hjälpt Kung Bore att stjäla de magiska fjädrarna från Påskharens Fru. Kung Bore spred ut dem i sagoskogen med en kall vindpust.
Vårt uppdrag blev nu att hitta de magiska fjädrarna och sätta dem i det förtrollade riset. För om det inte blir påsk så blir det inget påskgodis och ingen vår.
I första meddelandet från Kurre som vi hittade på vår skogsplats skrev han att vi skulle komma till Påskkärringarnas land. Barnen som bor i det landet tycker om att tävla med käringarnas kvastar- de låtsas att de flyger. För att få den första magiska fjädern måste man klara en uppgift. Vi måste smyga i sagoskogen så inte svartalferna ser oss. Därför måste vi träna på att smyga.


 



Nu stod vi här inför sagoporten som alla skulle gå igenom. När vi tillsammans gått igenom porten fanns sagotrollet, den magiska kulan och styrkepillerna innanför. Dessa måste alla ta för kraft och mod.




Alldeles bakom oss hängde porten till påskkärringarnas land. Vi läste en lapp som satt bredvid den och på den stod:

Välkommen till Påskkärringarnas land. I detta land får ni prova på att leka kvaststafett som påskkärringarna älskar! Var noga med att titta efter stopptecken där ledtrådarna finns. Spana efter en orange fjäder och se upp för kameror och svartalfer”  /Kurre

Det första som mötte oss var två kvastar- vi skulle leka kvaststafett. Vi delade in oss på två lag och det var roligt att springa med kvasten.
Vi fick gå vidare och ta oss över en mur. Barnen utbrast hela tiden att de såg olika saker och vi svarade lugnt att det är saker överallt i sagoskogen.

Plötsligt stannade ett barn och hade hittat första stopptecknet. Någonstans här fanns en ledtråd och det gick fort innan ett barn stod och höll upp ett påskägg. Inuti fanns en symbol- en sol- första ledtråden att lägga på minnet.

DÄR är fjädern!! För att komma åt fjädern behöver vi samarbeta. Ett barn ska fällas fram i en slang och de andra ska hålla i slangen och väga tillbaka. Barnet i slangen får inte flytta på fötterna utan måste lita på att kompisarna håller honom. Vi lyckades få tag på den första fjädern!

Varning för kameror! Det hade inte Kurre sagt nåt om! Vi såg ingen kamera men började för säkerhets skull att gå som flodhästen (med händerna på varandras axlar).då kan kameran inte urskilja enskilda personer (he he). Plötsligt var den där- hu- men vi fortsatte gå och fastnade förhoppningsvis inte på bild.



När vi klarat oss igenom området med kameran och gjort vår segergest såg vi nästa port- den in i Godislandet.

Åh det ser ut som godis, utbrast någon när vi var framme vid porten till Godislandet. Den var godisrosa och hade olika godisbitar på sig. Den fladdrade av vinden.


I andra meddelandet från Kurre skrev han att Godistrollen tycker om att leka ringmasken. Den måste ni lära er. I godislandet bor småfolket och de vill gärna höra veckosången. I detta land behöver man kunna mäta med skator. Spana efter en röd magisk fjäder som man får om man löser en kluring.
Efter Godislandet kommer man till Kung Bores rike. Där ska man gå över isen med hjälp av plankor. Är det ingen is är marken förgiftad så plankorna behövs ändå. I kung bores rike ska ni spana efter en blå magisk fjäder som ni får om ni klarar en kluring.
Glöm inte att smyga och vara tysta så inte svartalferna ser er!


Välkomna till Godislandet! Barnen i godislandet älskar att leka ringmasken. Här bor också småfolket och ser ni dem vill de gärna höra veckosången. I godislandet har Kung Bore satt ut larm och de larmar man av med hjälp av den magiska slangen. I detta land spanar ni efter en röd magisk fjäder” /Kurre

Larm! Det lät läskigt och någon liten hand kröp in i frökens. Vi vek av upp på kullen och där skulle vi göra ringmasken. Den är svår och det är ännu svårare att göra den tyst.



Vi var jätteduktiga och när vi gjort den fick någon syn på småfolket. De satt på sin ulliga päls och vi sjöng veckosången för dem.



Vi gick vidare och plötsligt såg vi en varning! Varning för larm.
Vi tog oss fram till larmet och tog fram den magiska slangen och gick två varv runt för att larma av. Puh.

Vi smög därifrån och då fick vi syn på en lapp.







Åh jag vet! Sa flera av barnen. Vilken tur vi övat på detta. Man tar bara den och den (2+1) och lägger från trädet med triangeln  i riktning mot trädet med cirkeln och där skatorna slutar ska det ligga nåt.
En pojke tog kommandot och snart hade han grävt fram ett påskägg med godis. En bit var- det räcker för förnyad kraft!
Åh där är en port, utbrast ett barn!  Å där är fjädern, utbrast ett annat.
När vi kom fram till fjädern låg det pinnar på ett grönt underlag. Det var sju pinnar och uppdraget var att tillsammans lägga dessa som två kvadrater. Vi lyckade med detta galant och vi hade den röda magiska fjädern.

Bredvid stigen vi stod på var en granskog och mellan två låga granar hängde den vita porten till Kung Bores rike. Nu närmar vi oss slutet.


Den var gjord av spets- vit som kyla och snö men vacker som en port till ett rike ska vara.

”Välkommen till Kung Bores rike! Här ska vi ta oss över isen/den förgiftade marken. Spana efter stopptecken och en blå magisk fjäder” /Kurre

Den förgiftade marken var inne i granskogen och där låg brädor med vilka vi fick ta hjälp av att ta oss över. Vi jobbade 5 och 5 och var jätteduktiga- det märktes att vi övat.

Precis när vi var klara hördes ett otäckt ljud och vi vände o jag gav upp ett skrik innan vi slängde oss på marken. Barnen var modigare än mig och låg lugnt kvar på marken. De vågade oss t o m upp innan jag vågade resa sig. Spaka fortsatte vi vår resa och svartalfen syntes en gång till på lite längre håll.
Det var nära att vi i all uppståndelse höll på att missa det andra stopptecknet och därmed den andra ledtråden men vi upptäckte det i sista minuten. Ledtråden denna gång var – ett hjärta. Nu har vi en sol och ett hjärta.

Vi kom till ett träd och i det satt den blåa fjädern. För att få den skulle vi para ihop bilder om påsken. Vilka bilder hörde ihop? 

Vi löste snabbt det och såg att vi närmade oss det sista landet – Färgälvornas land, vars port mäktigt stod uppe på höjden.

Den var verkligen färggrann- porten till Färgälvornas land – nu var vi nära vårt mål.   


I tredje meddelandet berättade Kurre att det sista landet vi kom till heter Färgälvornas land. Där bor älvorna som målar äggen som påskharen gömmer för alla barnen. I det landet finns en bana som barnen leker som kallas äggbanan. Den måste ni klara för att komma vidare. Hos älvorna kommer ni att få två magiska fjädrar, den tredje ledtråden som ni måste minnas. Ledtrådarna kommer hjälpa er att hitta det förtrollade riset.


”Välkomna till Färgälvornas land! Här ska vi gå en äggbana som flodhästen. Spana efter sista ledtråden och vi är snart framme vid det magiska riset! Bra kämpat! Lycka till! /Kurre

Vi kom in i Färgälvornas land efter att vi gått igenom porten på kullen. Vi vek av från stigen direkt innanför porten och kunde se äggbanan där framme. Vi skulle gå mellan konorna som Flodhästen (med händerna på våra axlar) utan att riva ner äggen som satt på.



Vi klarade det och direkt därefter låg sista stopptecknet med sista ledtråden- en blomma. Nu har vi en sol, en blomma och ett hjärta!!
Barnen upptäckte en korg med julmust och kokta ägg. Julmusten skulle vi få när vi gjort äggpickarleken som barnen i färgälvornas land gillar att leka. De två barn som klarar sig längst får varsin fjäder- en grön och en gul fjäder.
Vi klarade leken, vi fick julmusten och de sista magiska fjädrarna. Nu skulle vi bara hitta det förtrollade riset med hjälp av ledtrådarna.
Det fanns tre kodtavlor som visade tre olika vägar. Med hjälp av att minnas ledtrådarna kunde barnen enas om en väg att gå för att hitta det förtrollade riset.
De valde rätt väg, hittade riset och satte de magiska fjädrarna i det. 




I närheten av det förtrollade riset hängde verklighetsporten och när vi gjort vår segergest gick vi ut genom den - stolta och nöjda över att vi hjälpt Kurre med ännu ett uppdrag! Nu blir det påsk och därmed blir det även vår!






/Igelkottarna

1 kommentar:

  1. PUH!!! Vilket Äventyr, man rycks ju med i allt spännande. Så mycket trevligt ni gör för barnen, synd att mina barnbarn inte är placerade på er förskola!
    Roligt att få ta del!
    Trevlig helg! Kram
    Lena

    SvaraRadera